
Kiwi’s zijn kleine vruchten die veel smaak en veel vitaminen, mineralen en krachtige plantaardige stoffen bevatten.
Ze zijn zoet, gemakkelijk te eten en zeer voedzaam. Plus, deze kleine vruchten bieden een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen.
Dit artikel behandelt 4 gezondheidsvoordelen van kiwi en geeft je tips over hoe je ze in je dieet kunt opnemen.
Wat is kiwi?
Kiwi’s, ook wel kiwivruchten genoemd, zijn een fruitsoort die oorspronkelijk voorkomt in de bergen en op de hellingen van Zuidwest-China.
Ze worden nu geteeld in vele andere gebieden van de wereld, waaronder Nieuw-Zeeland, dat een topproducent is van deze populaire vrucht. Kiwi’s worden ook in veel andere gebieden van de wereld geteeld, waaronder de Verenigde Staten.
Kiwi’s werden voor het eerst naar Nieuw-Zeeland gebracht in 1904 door een onderwijzeres, Isabel Fraser, die na een reis door China kiwizaad mee naar huis nam.
Ooit bekend als Chinese kruisbes, kregen kiwi’s van Nieuw-Zeelandse fruitexporteurs de naam “kiwi”, naar de loopvogel, de kiwi, die endemisch is in Nieuw-Zeeland.
Botanisch gezien worden kiwi’s geclassificeerd als bessen. Actinidia deliciosa en A. chinensis zijn de twee meest geconsumeerde kiwisoorten.
De populairste soort van de A. deliciosa kiwi is de Hayward kiwi, een groene kiwi genoemd naar een man genaamd Hayward Wright, die kiwi’s populair maakte in Nieuw-Zeeland in de jaren 1920.
Hayward kiwi’s zijn ovaal van vorm en ongeveer zo groot als een groot kippenei. Ze hebben een donzig bruine schil, groen vruchtvlees, en kleine zwarte zaadjes.
Kiwi’s bestaan ook in geelvlezige of goudkleurige variëteiten (A. chinensis). Het verschil tussen groenvlezige en geelvlezige kiwi’s is dat groene kiwi’s een groen pigment bevatten dat chlorofyl wordt genoemd, terwijl gele kiwi’s dat niet bevatten.
Er zij op gewezen dat kiwi’s niet dezelfde soort zijn als kiwibessen. Hoewel ze tot dezelfde plantenfamilie, Actinidia, behoren, zijn kiwibessen klein en hebben ze een eetbare, druifachtige schil.
Kiwi’s zijn groter en hebben een dikkere, donzige schil.
De schil van de meeste soorten kiwi’s moet worden geschild voordat u ze eet. Sommige mensen eten echter graag de schil van gouden of gele kiwi’s, omdat de schil zachter is dan de schil van groene kiwi’s.
SAMENVATTING
Kiwi’s zijn kleine vruchten die bestaan in groen- en geelvlezige variëteiten. Nieuw-Zeeland is een topproducent van kiwi’s, maar deze vruchten groeien ook in vele andere gebieden van de wereld.
Kiwi’s hebben een indrukwekkend voedingsprofiel.
Dit is de voedingswaardeverdeling voor een portie van 100 gram vruchtvlees van een rauwe, groene kiwi:
- Calorieën: 64
- Koolhydraten: 14 gram
- Vezels: 3 gram
- Vet: 0,44 gram
- Eiwit: 1 gram
- Vitamine C: 83% van de dagelijkse waarde (ADW)
- Vitamine E: 9% van de ADW
- Vitamine K: 34% van de ADW
- Folaat: 7% van de ADW
- Koper: 15% van de ADW
- Kalium: 4% van de ADW
- Magnesium: 4% van de ADW
Kiwi’s zijn uitzonderlijk rijk aan vitamine C: een kiwi van 100 gram levert meer dan 80% van de gemiddelde dagelijkse vitamine C-behoefte.
Vitamine C fungeert als een krachtige antioxidant in het lichaam, die cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Het is ook betrokken bij de immuunfunctie en je lichaam heeft het nodig om collageen en neurotransmitters aan te maken.
Bovendien bevatten kiwi’s kalium, koper, vitamine K, foliumzuur, en vitamine E een in vet oplosbare voedingsstof die een antioxiderende werking heeft en een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van het immuunsysteem.
Kiwi’s bevatten weinig calorieën, eiwitten en vet, en ze zijn een goede bron van vezels.
SAMENVATTING
Kiwi’s zijn zeer voedzaam en bevatten een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen, plus vezels. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine C, een voedingsstof die essentieel is voor een gezond immuunsysteem.
Vertaald vanuit het Engels www.healthline.com