fbpx

De Coronakilootjes kwijtraken en/of voorkomen.

Corona-kilootjes-kwijtraken-of-voorkomen

Zwaarlijvigheid lijkt vaker voor te komen bij coronapatiënten op de IC. Dit betekent niet dat zwaarlijvigheid ook de oorzaak is van de verslechtering van covid-19. Zwaarlijvige mensen lijden meestal aan andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Van deze aandoeningen is bekend dat ze de kans op ernstigere processen vergroten. Daarom is het aangeraden je gewicht onder controleren te houden met enkele tips hieronder.

1. In de hoofdrol: groenten en eiwitten
Elk pondje gaat door de mond. Om af te vallen, moet u uw eetgewoonten aanpassen. Wil je kilo’s kwijtraken, dan kun je het beste je koolhydraatinname zoveel mogelijk verminderen. Van het schrappen van koolhydraten zoals in een ketodieet of een proteïnedieet ben ik helemaal geen voorstander. Je hersenen werken op koolhydraten. Wanneer deze te laag gaan kan je je minder goed voelen en je wat moeilijker concentreren. Daarom ook dat het voor studenten nodig is om ’s morgens goed te ontbijten.
Bij het afslanken zullen we eerder gaan kiezen voor de vezelrijke varianten omdat deze een langer voldaan gevoel zullen geven.

2. Procentueel meer koolhydraten ’s morgens, ’s avonds meer eiwitten.
Hoe eerder op de dag koolhydraten hoe beter. Op deze manier heb je genoeg tijd om ze te verbranden. Er is niets erger dan ’s avonds laat koolhydraten eten in de zetel. Je lichaam kan ze niet langer verbranden en ze als vet opstapelen.

3. Stop met hamsteren
Comfortfood zoals koekjes, chips, frieten … zijn verleidelijker dan ooit. Uiteraard moeten al deze etenswaren opgegeten worden, zodat we meer kunnen eten: ’s avonds wat chips en een glaasje wijn … Je kunt dus snel die coronakilo’s toevoegen. In een vicieuze cirkel is het nog steeds moeilijk om uit de hachelijke situatie te komen. Voorkom daarom bij je aankopen in de winkelen de minder gezonde varianten en hou je aan je lijstje waar je initieel gezondere alternatieven had neergeschreven.

4. Stel een planning op
Maak een plan wanneer te werken als thuiswerken noodzakelijk is, wanneer er een koffie break is en voorkomen hier om de ganse dag naar de koelkast te lopen.

5. Sport elke dag 20 à 30 minuten
Elke vorm van bewegen, zoals wandelen, lopen ,fietsen zijn allen goed om te bewegen. Ja kan aan de slag met een thuisset van elastieken of een bewegingsvideo opzetten en meedoen. Elk excuus is een uitvlucht om in je zetel te blijven zitten en hierdoor je vetten zo minimaal aan te spreken en te voorkomen om extra te verbruiken.
Met krachttraining verbrand je minder calorieën, maar bouw je spieren op. En hoe sterker je spieren, hoe beter je metabolisme draait en hoe meer vet je verbrandt.

6. Eet dagelijks yoghurt
Yoghurt draagt bij tot een goede en gezonde darmflora. Elke yoghurt is goed, half volle of volle (de magere heeft dikwijls wat minder smaak), maar vermijd de yoghurt waarin reeds “fruit” is toegevoegd. Dikwijls zijn er ook suikers toegevoegd waardoor deze minder gezond worden. Kies daarom voor yoghurt natuur en voeg zelf fruit toe. Op deze manier weet je wat er is toegevoegd. Om het wat zoeter te maken kan je altijd nog stevia toevoegen.

7. Beweeg
Het aanzetten van vet is een vrij eenvoudige rekensom: als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbrandt dan zet je vet aan. Wees je hiervan bewust. Verhoog je output, dus je verbranding, hetgeen makkelijk is dan je input (hetgeen je wilt eten) te minderen.

Neem een kijkje bij de gezonde recepten waar je zeker een gezond én lekker alternatief vind de ongezonde varianten waardoor je jezelf niet alles dient te ontzeggen.

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Schrijf je nu in een ontvang onze updates!

  • Tips en tricks
  • Nieuwe recepten
  • Aanbiedingen in de webshop
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan later makkelijk.
We gaan je ook niet spammen!