fbpx

Junkfood en je gezondheid

junkfood-en-je-gezondheid

Als iedereen een gezonde eetgewoonte zou hebben, kan een op de vijf sterfgevallen in de wereld worden voorkomen. Een nieuw grootschalig onderzoek dat zojuist in het tijdschrift The Lancet is gepubliceerd, toont dit aan.

In de grootste studie over voeding en levensverwachting ooit, ontdekten onderzoekers dat het eten van groenten, fruit, vis en volle granen sterk geassocieerd is met een langere levensduur, en dat mensen die deze voedingsmiddelen niet in hun dieet opnemen, vroeger sterven.

De studie analyseerde de gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen in de afgelopen 20 jaar. Uit het rapport blijkt dat in 2017 ongeveer 11 miljoen mensen stierven door een slecht voedingspatroon, wat leidde tot ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Daarom vormt onvoldoende inname van gezonde voeding in vergelijking met bekende risicofactoren (zoals roken) een grotere bedreiging voor uw gezondheid.
Tekort aan gezonde voeding
Uit dit onderzoekt blijkt dat een lage inname van gezond voedsel en grote inname van ongezond voedsel zijn de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd. Overmatige zoutconsumptie heeft hoge bloeddruk en hartaandoeningen veroorzaakt. Dit is een van de belangrijkste boosdoeners van een dieet. Over het algemeen blijkt echter dat het grootste gezondheidsprobleem vooral het tekort aan gezonde voeding is, en niet zozeer de grote inname van ongezonde voeding. Naast overmatig zout en transvetten zijn de belangrijkste risicofactoren ook gerelateerd aan onvoldoende voedsel zoals volle granen, noten, zaden, fruit, groenten, meervoudig onverzadigde vetten en peulvruchten.

NOOT: Transvetten zijn gezonde vetten, zoals olijfolie, die te hoog verhit worden. Olijfolie mag slechts verhit worden tot 170°C en wanneer men dit gebruikt om te bakken wordt deze temperatuur vlotjes overschreden zodat er transvetten gevormd worden. Daarom ook dat ikzelf (inSHAPEmetPAT) en andere gezonde olie aanraad die wel mag verhit worden tot 240°C .
Het zoutgehalte, dan spreken we over het Na-gehalte kan eenvoudig verminderd worden door een Lo-Na-zout te gebruiken.

Veel gezondheidsadviezen leggen de nadruk op het eten van minder junkfood en zoete snacks, maar vergeten vaak het belang van gezond eten te benadrukken. Als je mensen vertelt om meer goede dingen te eten in plaats van minder slechte dingen en de gevolgen daarbij, zullen mensen ook eerder voedingsadviezen accepteren.

Ook gezonde snacks kunnen lekker zijn en de minder gezonde vervangen door kleine wijzigingen.

Interesse?
Neem dan zeker contact met me op via het contactformulier.

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Schrijf je nu in een ontvang onze updates!

  • Tips en tricks
  • Nieuwe recepten
  • Aanbiedingen in de webshop
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan later makkelijk.
We gaan je ook niet spammen!