fbpx

Spieropbouw

Eten en drinken bij spiergroei en krachtsport

Mensen die strakker of gespierder willen worden, kiezen vaak voor krachttraining. Populaire krachtsporten zijn bodybuilding, crossfit, gewichtheffen en trainen met losse gewichten en fitness. Door op je voeding te letten en op de juiste manier trainen, krijg je meer spiermassa en minder vetmassa.

Als je het goed doet, zal je merken dat je lichaamsvorm verandert. ‘Goed’ is eigenlijk zo zwaar mogelijk, maar met in correcte vorm (correcte vorm gaat altijd voor op zwaar). Als je gewend raakt aan het gewicht, kun je zwaarder trainen.

Hoe werkt spieropbouw?

Door je spieren regelmatig met gewichten te belasten, veranderen je spieren. Ze kunnen makkelijker energie omzetten, de bloeddoorstroming wordt beter, de spiervezels veranderen en je spieren worden groter.

Door de belasting veroorzaak je schade aan de membranen in de spiervezels. Hierdoor beschadigen de eiwitten die een rol spelen in het samentrekken van de spier, wat kan resulteren in spierpijn. Het ‘kapotte’ eiwit wordt vervolgens opgeruimd. In de herstelfase worden weer nieuwe spiereiwitten aangemaakt om de kapotte te vervangen.

Als je regelmatig aan krachtsport doet, dan zorgt je spier ervoor dat meer eiwit wordt gemaakt dan voorheen in de spier aanwezig was. Zo ‘wil’ de spier voorkomen dat bij de volgende inspanning opnieuw schade ontstaat. Dit hele proces wordt ook wel ‘supercompensatie’ genoemd. Als je dus regelmatig aan krachtsport doet en de intensiteit opvoert, zal de spier blijven groeien.

Supplementen kunnen in dit proces helpen door het herstel te bespoedigen of versnellen wanneer de juiste supplementen en in de juiste verhouding worden ingenomen binnen het juiste tijdsframe. Dit maakt onder andere deel uit van de verstrekte ondersteuning bij voeding voor sporters.

Sommige lekkere snacks uit de webshop kunnen natuurlijk gegeten worden, om wat afwisseling of als tussendoortjes en die het diëten wat makkelijker maken zoals de proteïne pannenkoekende chocolade of vanille puddinglekkere repenproteïne chips, kant en klare proteïne drankjes enz….  
Stel je voor …. ’s avonds achter tv met een kom chocolade pudding waarbij je je niet schuldig hoeft te voelen.  Dat is toch super! 

Resultaat zien van spiergroep

Hoe snel je resultaat ziet, hangt af van hoe zwaar je bent en wat je startconditie is. Als je een starter bent, heb je geduld nodig. Het is een fabel dat je in een paar maanden helemaal strak kan zijn. De eerste keren zal je waarschijnlijk spierpijn hebben. Na verloop van tijd merk je dat je spieren (steeds) meer belasting aankunnen. En na enkele maanden ga je verschil zien in je lichaamsbouw. Het eerst jaar kan je een vooruitgang boeken die je de daaropvolgende jaren niet meer kan evenaren, wanneer alles mooi in elkaar past.

Optimaal presteren met goede voeding

Gezond eten is de basis voor goede prestaties. Belangrijk is om alle macronutriënten, vitamines en mineralen in de juiste dosering en verhouding te nuttigen. Opdat je eiwitten kunnen gebruikt worden waarvoor ze geschikt zijn, om spieropbouw en -herstel dienen er tevens voldoende koolhydraten genuttigd worden. Krachtsport en sporters in het algemeen hebben een hoger eiwitgehalte nodig in hun voeding, maar koolhydraten maken het grootste deel uit van je macronutriënten.

Afvallen of aankomen door krachtsport?

Het kan bij zowel krachtsport als duursport voorkomen dat je op de weegschaal in kilo’s aankomt. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kan je er vanuit gaan dat je vetmassa kwijt bent. Perfect toch?

Met meer spiermassa verbrand je meer calorieën. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in de rustperiodes tussen de sportmomenten in. De verbranding gaat namelijk nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Afhankelijk van de gekozen oefening(en) kan wel 24 tot 48 uur aanhouden. Voor het afvalproces kan krachtsport dus wel ondersteunend werken, maar het resultaat is zichtbaarder in de spiegel dan op de weegschaal. Daarom ook dat er steeds het gewicht en het vetpercentage gemeten wordt tijdens de verschillende sessies.

Verslaving?

Bij het trainen komen stoffen vrij zoals endorfines die ervoor zorgen dat je je super voelt na een training en voor de rest van de dag.

Daarom ook dat sporten je gelukkiger maakt.
Snel aan de slag?

Maak vandaag nog je afspraak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Schrijf je nu in een ontvang onze updates!

  • Tips en tricks
  • Nieuwe recepten
  • Aanbiedingen in de webshop
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan later makkelijk.
We gaan je ook niet spammen!