
“Tot 90% houdt goede voornemens niet vol”: hoe komt dat? En hoe maak je ze deze keer wel waar? Een wetenschapsexpert legt uit.
Nu het einde van dit bizarre jaar met rasse schreden nadert, beginnen velen onder ons hun goede voornemens voor het nieuwe jaar al op te lijsten. Maar heeft dat eigenlijk wel zin? Want we lijken ons er toch niet goed aan te kunnen houden. Wetenschapsexpert Martijn Peters gaat dieper in op de (on)zin van goede voornemens en legt uit hoe je ze deze keer wél volhoudt.
Nieuwjaarsresoluties maken is niets nieuws. 4000 jaar geleden doken ze voor het eerst op bij de oude Babyloniërs. Tijdens hun vieringen ter ere van het nieuwe jaar, dat toen half maart begon, maakten ze beloftes aan de goden.
Het is pas 2000 jaar later dat Julius Caesar ervoor zorgde dat de datum van het nieuwjaarsfeest bijgesteld werd tot de dag die we vandaag nog steeds vieren: 1 januari. De eerste maand van het jaar werd genoemd naar Janus – de god met twee gezichten. Op die manier keken de Romeinen symbolisch achterom naar het voorbije jaar en tegelijkertijd vooruit naar de toekomst, waarbij ze de god eveneens zwoeren goed gedrag te zullen vertonen.
Ondanks de religieuze wortels van deze traditie, hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar tegenwoordig maar weinig met godsdienst te maken. De meeste mensen maken enkel nog beloftes aan zichzelf.
De populairste voornemens
Onze wetenschapsexpert Martijn Peters: “De populairste voornemens zijn respectievelijk gezonder eten, meer sporten, gewicht verliezen, minder geld uitgeven, iets nieuws leren en stoppen met roken of drinken.” Maar ook veranderen van werk of meer tijd doorbrengen met familie en vrienden klinkt misschien bekend in de oren. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat 74% van de mensen elk jaar opvallend genoeg exact dezelfde goede voornemens formuleert.
“Maar liefst 65% tot 90% faalt in het verwezenlijken van zijn doelen,” aldus Martijn. “Wij mensen zijn dan ook gewoontedieren. Een derde tot zelfs de helft van wat we dagelijks doen bestaat uit dezelfde rituelen. En om een oude gewoonte te breken moet je gemiddeld zo’n 66 dagen volharden.”
Volhouden is dus de boodschap? “Absoluut, maar neem dit jaar ook de doelstellingen zelf eens onder de loep. Zijn ze niet te ambitieus? Kies beter één voornemen uit om naar te streven. Daarnaast is het belangrijk om een hoger doel voorop te stellen bij het uitwerken van je plannen – zo creëer je intrinsieke motivatie. Kies ook iets wat jij effectief wilt bereiken. Als je iets alleen maar doet voor anderen, vergroot je de kans op falen.”
Duurzame alternatieven
En wat met die ‘oude voornemens’? Martijn geeft nog enkele tips: “Recycleer niet te veel voornemens van vroeger of werk ze deze keer uit met duidelijke stappen en deadlines. Daarnaast is het goed om jezelf in de gaten te houden en in te grijpen wanneer nodig. Dat kan je doen door op voorhand enkele specifieke duurzame alternatieven te voorzien voor een verboden vrucht. Denk maar aan een stuk fruit eten als je zin krijgt in chocolade. Verander ook je routines, want die zorgen er vaak voor dat we in oude gewoontes blijven hangen.” Soms gebeurt dit ook spontaan. Als je bijvoorbeeld een kind krijgt, verwezenlijk je het voornemen van vroeger opstaan ineens wél.
“Wees ook niet te streng voor jezelf en blijf positief: focus niet op wat je wilt afleren, maar waar je in wil slagen. Hierbij kan het helpen om je toekomstige zelf te visualiseren. Wees trouwens niet bang om je voornemens ook te delen met vrienden en familie, op die manier schep je wat gezonde peer pressure. En wie weet willen ze ook wel deel uitmaken van je nieuwe project dit jaar? Samen naar iets streven is niet alleen leuker, maar ook veel effectiever!”
Bron: HLN Trees Vandamme 31-12-2020