fbpx

Wanneer is ’s nachts opstaan om te plassen een probleem?

wanneer-is-nachts-opstaan-om-te-plassen-een-probleem

’s Nachts opstaan om te plassen is een probleem dat vele mensen wakker houdt. ’s Nachts plassen, in medische termen nycturie of nocturie genoemd, is een verschijnsel dat toeneemt met de leeftijd, maar het komt ook op jongere leeftijd voor. Zowel mannen als vrouwen hebben er last van. Op jonge leeftijd hebben vrouwen er meer last van, op oudere leeftijd gaat het meer om mannen.

Tussen 35 en 50 jaar zou ongeveer 10 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen hiervan last hebben. Boven de leeftijd van 60-70 jaar zou meer dan de helft van zowel mannen als vrouwen in meerdere of mindere mate aan nycturie lijden.

Eén keer per nacht opstaan is meestal geen probleem. Vanaf twee of meer toiletbezoeken per nacht kan de slaapkwaliteit echter aangetast worden. Uit studies over slaapproblemen blijkt dat nycturie een van de belangrijkste oorzaken van verstoorde slaap is.

 Het zou mogelijk ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Een niet onbelangrijk gevaar van nycturie is de verhoogde kans op vallen of andere ongevallen, vooral bij bejaarden.

Soms kan het zijn dat je gaat plassen omdat je wakker bent geworden. Dan spreken we niet van nachtelijk plassen of nycturie. Nycturie is als je wakker wordt omdat je moet plassen.

Oorzaken van nachtelijk plassen

  •  Overproductie van urine tijdens de nacht
  • Verminderde blaascapaciteit
  • Overgewicht
  • Psychologische problemen

Het is aan te raden om altijd je huisarts te raadplegen als je vaak ’s nachts moet opstaan om te plassen.   Samen kunnen jullie kijken wat de eventuele oorzaak hiervan is en een behandeling opstarten.  Het niet doorslapen kan één van de redenen zijn waarom iemand niet in een vetverbrandingscyclus komt.

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Schrijf je nu in een ontvang onze updates!

  • Tips en tricks
  • Nieuwe recepten
  • Aanbiedingen in de webshop
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan later makkelijk.
We gaan je ook niet spammen!