fbpx

Wijn, bier of sterke drank: ze maken allemaal even dik.

wijn bier sterke drank

“Eén gram alcohol is altijd gelijk aan zeven calorieën. Sterker: eigenlijk mag je alcohol gerust als een suiker beschouwen.” En dus juicht diëtiste Sanne Mouha (UZ Antwerpen) het toe dat de Europese Commissie de alcoholproducenten tegen 2023 wil verplichten om — naast de ingrediënten en een gezondheidswaarschuwing — steevast ook het aantal calorieën op fles, blik of brik af te drukken.

De maatregel kadert in een breder plan waarmee de Europese Commissie de komende jaren het aantal kankergevallen aanzienlijk wil terugdringen. Niet alleen door tabaksproducten nog harder aan te pakken, maar dus ook bij brouwers, stokers en andere alcoholproducenten de duimschroeven strakker aan te spannen. Met niet alleen strengere reclameregels, maar dus tegen 2023 ook in grote letters het aantal calorieën op elk etiket. “En dat is geen dag te vroeg”, zegt diëtiste Sanne Mouha (UZA). “Want hoewel heel wat verbruikers daar wellicht niet bij stilstaan, is alcohol één van de grootste dikmakers denkbaar. Eigenlijk mag je het gerust een suikerderivaat noemen. Terwijl één gram suiker goed is voor 4 calorieën, is één gram alcohol zelfs altijd gelijk aan 7 calorieën. Waardoor één glas normaal uitgeschonken wijn meteen goed zal zijn voor minstens 100 calorieën. En wie kan het bij één glas houden? Idem met bier. Waar gewone pils al goed is voor ruim 100 calorieën, bevat een straffer speciaalbier makkelijk 250 à 300 calorieën. Drink er daar slechts twee van op en je hebt al een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën binnen. Eigenlijk is dat een extra maaltijd die je opdrinkt.” 

Waarom we daar met zijn allen dan toch zo weinig bij stilstaan? “Simpel gesteld: omdat je het ‘opdrinkt’. Op die manier lijkt drank altijd vluchtiger en onschuldiger dan vaste voeding. Ook omdat alcohol — in tegenstelling tot bijvoorbeeld een even ongezonde zak chips — totaal geen verzadigd gevoel aan je lichaam geeft. Net die verzadiging zorgt ervoor dat je geen tien zakken chips na elkaar kan opeten. Maar tegelijk zorgt het gebrek eraan dat je dus wel probleemloos tien pinten op één avond kan opdrinken.”

Whisky uit bierglas

Ook wàt je nu precies drinkt, zal volgens diëtiste Sanne Mouha uiteindelijk weinig verschil maken: “Weliswaar geldt: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger het aantal calorieën. In theorie zal een sterke drank als whisky dus veel calorierijker zijn dan wijn, die op zijn beurt weer meer calorieën zal bevatten dan bier. Alleen zal je de drie in de praktijk nooit in dezelfde hoeveelheden drinken, hè. Niemand drinkt een bierglas met whisky leeg. Wie whisky, wijn en bier volgens de gangbare porties consumeert, zal uiteindelijk min of meer dezelfde hoeveelheid calorieën hebben opgenomen. En dàt staat dan nog los van bijvoorbeeld het feit of je je shot whisky al dan niet in combinatie met even suikerrijke cola drinkt. Want dan zullen de calorieën echt uit je glas springen.” 

Al is de diëtiste ervan overtuigd dat de verplichte vermelding op het etiket vanaf 2023 tot een verminderd alcoholgebruik zal leiden. “Natuurlijk zal het wat tijd vergen. En zal de groep die nu al aandachtig de ingrediëntenlijst van andere voedingsproducten bekijkt, ook de eerste zijn om de etiketten op alcohol te lezen. Maar geleidelijk zal dat wel door druppelen naar de andere consumenten. En terecht: het is onwaarschijnlijk dat een ingrediëntenlijst intussen voor zowat elk voedingsproduct verplicht is, maar dat alcohol de dans tot nu toe altijd kon ontspringen.” 

Zoveel calorieën zitten er in (per gangbare portie):

– Pils (bv. Jupiler) – 25 cl: 113 kcal 
– Speciaalbier (bv. Westmalle Trippel) – 33 cl: 245 kcal 
– Roséwijn – 15 cl: 73 kcal 
– Witte wijn (bv. chardonnay) – 15 cl: 85 kcal 
– Rode wijn (bv. cabernet sauvignon) – 15 cl: 123 kcal
– Champagne – 10,5 cl: 87 kcal
– Gin, rum, wodka, whisky (puur) – per jigger van 4,5 cl: 97 kcal
– Gin & tonic – per 1 longdrinkglas (25 cl): 171 kcal
– Rum & cola – per 1 longdrinkglas (25 cl): 154 kcal

Bron cal.: www.fatsecret.be
Bron artikel: HLN Stefan Vanderstraeten 02-02-2021

 

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Schrijf je nu in een ontvang onze updates!

  • Tips en tricks
  • Nieuwe recepten
  • Aanbiedingen in de webshop
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan later makkelijk.
We gaan je ook niet spammen!